Två it-journalister med två helt olika åsikter om Windows 8. En är för och en är emot. Vem håller du med?
Åsikterna om Windows 8 är många. Vissa tycker att det känns fräscht, nytänkande och betydligt mer användarvänligt än förgångarna, medan andra menar att det är näst intill oanvändbart.
It-journalisterna Loyd Case och Lincoln Spector på amerikanska Techworld framför här sina bästa argument för respektive emot det nya operativsystemet, synpunkter som också kommenteras av systemkonsulten Björn Ramqvist på Atea i Örnsköldsvik. Först ut är Loyd Case som tillhör den positiva falangen.
Därför bör du uppgradera till Windows 8 Låt oss först gå in på startskärmen. Jag måste medge att jag var lite skeptisk till en början, men när jag väl insåg att Windows 8:s startskärm helt enkelt ersätter den gamla startmenyn försvann mitt motstånd mot att uppgradera till Windows 8.
Startskärmen är platt istället för hierarkisk som i tidigare Windowsversioner, och den förenklingen gör det mycket lättare att navigera. Vare sig du använder en skärm med pekfunktion, bärbar dator med pekplatta eller rullhjulet på en mus, finns praktiskt taget allt du behöver för att starta och hantera applikationer där inom räckhåll. Om du verkligen gillar den gamla startmenyn kan du alltid högerklicka längst ner i det vänstra hörnet av starskärmen för att få upp en förenklad startmeny.
Tack vare ett flertal mindre förbättringar i skrivbordsgränssnittet är det enklare att utföra många uppgifter. Plocka fram filmenyn och filhanteraren för att se vilka sökvägar som används mest. Klicka på hemmenyn för att få fram en lista med vanliga kommandon. Behöver du kontrollpanelen? Flytta då muspekare till det nedre vänstra hörnet och högerklicka eller tryck Windows+X. Då visas en förenklad startmeny med de skrivbordskommandon du använder allra oftast.
Om du inte hittar en applikation genom att peka och klicka, kan du alltid börja och skriva dess namn. Du hittar den säkerligen via sökfunktionen.
Under huven
De största förändringarna i Windows 8 finns under huven. Det nya grafiksystemet som använder DirectX för att rendera all text och alla fönster, gör att operativsystemet svarar snabbare när du flyttar runt fönster eller går igenom startskärmen. Internet Explorer 10 och Office 2013 känns också snabba. Grafiksystemet erbjuder dessutom ett ramverk för 3d-acceleration på surfplattor och Windows Phone 8-telefoner.
Både utskrifter och skrivarhantering fungerar betydligt bättre, och det tack vare Windows 8:s användning av något som Microsoft kallar för ett utbyggbart ”skrivarklassat ramverk för drivrutiner”. Istället för att hålla reda på tusentals individuella drivrutiner kan Windows 8 använda en enda skrivarklassad drivrutin för att ge stöd åt ett flertal liknande skrivare. Gränssnittet för hantering av skrivarjobb och skrivarfunktionerna är dessutom enklare och mer visuellt än i Windows 7.
Den nya funktionen Storage Spaces gör att användarna kan skapa redundant lagring med hjälp av diskar av olika storlek som dessutom utnyttjar olika gränssnitt. De får då en lagringspool som skyddar data i händelse av en diskkrasch. Filhistorik, som är en annan lagringsrelaterad funktion, gör det lättare att säkerhetskopiera.
Microsofts uppgraderade funktion för återställning av systemet är ytterligare ett exempel på en förbättring värd att nämna. Den återställer Windows till en ren eller näst intill ren installation om en dåligt skriven applikation skulle ställa till med problem, och det utan att radera filer eller inställningar. Om du är villig att arbeta vid kommandoraden kan du ställa in vad funktionen ska och inte ska behålla.
Avancerad pekfunktion
Windows 8 erbjuder äkta multitouch som läser av upp till tio punkter samtidigt, och det fungerar bra. Skeptiska pc-användare kommer kanske ihåg Microsofts tidigare satsningar på tablet-datorer som både var klumpiga och svåra att använda, men Windows 8 är något helt annat. Pekfunktionen ingår som en naturlig del i systemet och har inte lagts till i efterhand.
Det gemensamma ekosystemet för appar som fungerar på skrivbordsdatorer, surfplattor och till och med telefoner, gör att Microsoft på allvar förflyttar sig till 2000-talets andra årtionde. Personer som har använt pc-datorer under en längre tid kan möjligtvis vara lite skeptiska till alla förändringar, men funktionerna för att navigera på en telefon eller surfplatta på samma sätt som du hanterar en bärbar dator eller skrivbordsdator kommer att förenkla ditt datorliv.
Därför bör du inte uppgradera till Windows 8 Jag skriver det här i ett Office 2010-fönster som upptar mindre än hälften av skärmen. Samtidigt har jag också två Chrome-fönster öppna, ett som visar min inkorg och ett där jag har en del sidor som är relevanta för den här artikeln. Jag har även Windows Media Player framme som rapporterar att jag lyssnar till Beethovens sjunde symfoni. Med ett fåtal klick på musen startar jag lätt vilket installerat program som helst.
Du kan säkerligen gissa att jag inte använder Windows 8. Jag har en kopia av det nya operativsystemet på en annan pc, men bara för teständmål. På min pc som jag arbetar på behöver jag ett kraftfullt och mångsidigt operativsystem som låter mig arrangera program och fönster som jag själv vill. Windows 7 kvalificerar sig för dessa ändamål, inte Windows 8.
Windows utan fönster
Frågan är om någon på Microsoft förstår att Windows heter som det gör just eftersom det är baserat fönster? Det var i alla fall självklart innan något geni i Redmond bestämde sig för att hitta på det där gränssnittet som tidigare kallades för Metro. Startskärmen i Windows 8 har inga fönster. I bästa fall kan du visa två program sida vid sida, men om du använder en horisontal upplösning under 1 366 pixlar är inte ens det möjligt.
Avsaknaden av faktiska fönster är däremot inte den största bristen på startskärmen. Du kan fortfarande organisera den genom att dra dina produktivitetsappar, mediaspelare och verktyg till separata grupper, men däremot går det inte att sortera programmen hierarkiskt på samma sätt som i mappar på din hårddisk eller i startmenyn. Istället visas allt på en gång.
Det förvirrande skrivbordet
Windows 8 har kvar det gamla gränssnittet som nu officiellt kallas för skrivbordet, men tyvärr har det försämrats rejält. Du kan inte använda skrivbordet som ditt standardgränssnitt. Du kan inte boota direkt till det och inte heller stänga Windows därifrån. Dock så går det att hantera filer där. Startskärmen har däremot ingen utforskare.
Något som är ännu värre är att Microsoft har tagit bort startmenyn, det finns bara en kraftigt förenklad version med ett fåtal val. Startmenyn introducerades i Windows 95 och har sedan dess utvecklats till ett briljant hjälpverktyg.
Tänk på allt du kan göra i startmenyn i Windows 7. Du kan fästa genvägar till program längst upp i menyn, något du egentligen inte behöver eftersom de program du använder mest hamnar där per automatik. Varje genväg innehåller en meny med de senast använda filerna.
Två operativsystem med väldigt lite gemensamt
De två gränssnitten fungerar inte särskilt bra tillsammans. Det är väldigt förvirrande att skifta mellan dem.
Windows 8 inkluderar två versioner av Internet Explorer, en för varje miljö. Dessvärre har de svårt att komma överens. När du skapar ett bokmärke i skrivbordsversionen så sparas det bara i den versionen. Skapar du ett bokmärke i versionen för startskärmen så sparas det också enbart i skrivbordsversionen. (Startskärmsversionen har för övrigt en funktion för att fästa en webbsida på just startskärmen.)
Det kunde ha varit så mycket bättre
Microsoft har missat målet här. Vi behöver inte en förvirrande blandning av skrivbords- och startskärmsapplikationer. Vi behöver ett operativsystem som kan ändra gränssnittet när vi byter hårdvara.
Det ska vara helt konfigurerbart och du ska vara fri att bestämma vilka kriterier som avgör övergången, alternativt ska du själv kunna ange vilket gränssnitt du föredrar.
Tyvärr valde inte Microsoft den vägen. Jag kommer därför att hålla fast vid Windows 7 så länge jag bara kan, och jag hoppas att företaget fixar i ordning allt i Windows 9 (eller ännu hellre med Windows 8 SP1). Vad händer om inte Microsoft gör det? I så fall är det tur att det finns andra alternativ i form av Linux och Apple.
– Gränssnittet Metro innebär för många en stor omställning från vad vi tidigare är vana vid, och det är på både gott och ont. Microsoft står inte oberörd av pekplattornas framgångar, och med Windows 8 försöker man förena både traditionell pc och pekplattor i ett och samma koncept. Det är i min mening ett högt risktagande, men jag tror att Microsoft kommer att lyckas bra.
– Så här lång reagerar kunderna allra mest på Metro och det faktum att den traditionella startmenyn är borta. Samtidigt är gränssnittet mer intuitivt och jag tror att många företagskunder komma att uppgradera i takt med att pekplattor med Windows 8 och telefoner med Windows Phone 8 kommer ut i organisationen.
– Det som har hänt under skalet kan säkerligen tilltala de it-organisationer som ska hantera dessa klienter. Där finns en enorm flora av förbättringar som inte minst märks på dess syster Windows Server 2012. Troligtvis kommer vi inte se samma drivkraft i uppgraderingar som från Windows XP till Windows 7, utan snarare en gradvis förändring.
http://www.idg.se/2.1085/1.479688/har-ar-argumenten-for-och-emot-windows-8